С промяна в Закона за лекарствата ще бъде създадена информационна система, която

...
С промяна в Закона за лекарствата ще бъде създадена информационна система, която
Коментари Харесай

Електронна система ще проследява лекарствата у нас

С смяна в Закона за медикаментите ще бъде създадена  осведомителна система , която да проследява пътя на лекарствата от влизането им в България, през търговците на едро и дребно до пациентите или до вероятно изнасяне в чужбина. Това каза ппед bTV здравният министър Кирил Ананиев. По думите му мярката ще е против противозаконния реекспорт на лекарства.

Той уточни, че инспекцията, която здравното министерство направи съвместно с прокуратурата и МВР е показала, че в разследваната схема участват и медицински лица – в лечебни заведения, в болнични аптеки. Задържат се медикаменти, които са нужни за пациентите и при нова доставка потеглят зад граница, разкри министърът.

По думите му препоръчаната от здравното министерство система ще регистрира какви количества влизат, какъв брой са реимбурсирани от НЗОК и какъв брой излизат от България, като при експорт, обвързван с дефицит от районен или народен мащаб, ще се намесват контролните органи.

“Към момента единствено от една акция против такава скица за открити 80 млн. лева загуби за страната, а проверяваните сходни нелоялни практики са няколко ”, означи Ананиев.

Относно идеята на Българска социалистическа партия  паралелният износ на медикаменти да бъде забранен Кирил Ананиев каза, че е престъпление, в случай че реекспортът се прави при дефицит на медикаменти на вътрешния пазар. Именно в този дух ще е новият проектозакон - с ясни правила, отговорности и наказания за всички участници, категоричен бе министърът.

Министърът не скри мнението си, че в сектора съществува мощен лобизъм. " Всички знаят, че лобистките ползи стартират от влизането на лекарството в България, влизането в позитивния лекарствен лист, отиването до съответни аптеки или лечебни заведения, до изписването на лекуването и стигането до жителя ", каза той. И добави, че има подозрения че лекарите са подтиквани да назначават избрани медикаменти.

Министърът на здравеопазването се ангажира, че с бюджета на  НЗОК  за догодина няма да обръща тил на нито един пациент след ветото на президента поради мораториума за плащане на нови истински медикаменти.

Ананиев изясни, че за идната година са препоръчани за реимбурсиране 32 молекули, като за 29 от тях има най-хубавите медикаменти, които се ползват в Европа. По думите му единствено за три молекули няма аналог и те са за доста редки заболявания. Министърът даде обещание, че за тях ще се намери решение през бюджета на Министерството на опазването на здравето.

По думите му мораториумът би спестил минимум 40 млн. лева на Здравната каса и наложеното от президента вето няма „ никаква доказателствена мощ ”.

По тематиката със положението на държавните и общински болници Кирил Ананиев сподели, че на 20 декември ще е подготвена инспекцията на над 200 контракта на над 30 лечебни заведения в 28 области и при открито ощетяване ще се търси отговорност.

Пълният обзор на всички държавни лечебни заведения е на финалната права, увери министърът.

Той още един път акцентира, че лечебните заведения ще бъдат оздравени и преструктурирани за по-качествени здравни услуги.

Здравният министър разяснява и предлагането на Българска социалистическа партия за мораториум за нови частни лечебни заведения. Според него за такава забрана не може да се приказва, но ще има национална здравна карта, чрез която Здравната каса ще взема решение с кого да подписва контракт и с кого – не. Министерството ускорява работата по Националната здравна карта, която да покаже в кои райони от какви лечебни заведения има потребност, стана ясно от думите на министъра.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР